Kvinner og alkohol

Min mormor drakk to små glass med akevitt hver julaften. Jeg husker det så godt for hun ble alltid hektisk rød i kinnene, salig i blikket og foreslo at vi skulle synge drikkeviser i stedefor julesanger.

Mormor tålte lite alkohol, med unntak av årets juleakevitt drakk hun vann til middagen de andre 364 dagene av året. 

 

Når venninnegjengen hennes samlet seg for å strikke eller sy til årets julebasar gikk det i kaffe og hjemmelagde kaker.

 

Min mor drakk to glass akevitt på julaften uten at hun endret seg på noen som helst måte, hun tålte akevitten mye bedre enn min mormor for hun hadde bedre treing. 

Min mor drakk vin sammen med min far når de koste seg i helgene og når venninnegjengen hennes hadde klubb den siste torsdagskvelden i måneden ble det servert eksotisk mat medvin til og sherry til desserten.  

 

Jeg drikker akevitt julaften, vin til maten sammen med min mann, venner og venninner og er ofte på konferanser eller seminarer hvor det serveres vin eller øl til maten. 

 

Mens min mormor hadde 364 dager uten alkohol har jeg ingen alkoholfrie soner igjen. 

 

Det har skjedd store forandringer i kvinners alkoholvaner de siste 30 – 40 årene. Det er få land som har så få avholdende kvinner som Norge, nesten alle drikker alkohol. Og kanskje er ikke det så merkelig.

 

Norske kvinner er selvstendige, har god utdannelse, tjener egne penger og deltar i yrkesaktiv liv på lik linje med menn. Mens alkohol tidligere var knyttet opp til en mannskultur, deltar dagens kvinner og menn på de samme sosiale arenaene hvor alkohol benyttes.

 

Kvinner drikker fremdeles betydelige mindre enn menn, men konsumet er stigende  særlig blant eldre kvinner og kvinner med høyere utdannelse. Selv om de aller fleste oss håndterer alkohol på en forsvarlig måte påpeker forskning sammenhengen mellom økt totalkonsum og antall problemdrikkere. 

 

Kvinner tåler alkohol dårligere enn menn, kvinner forbrenner alkohol saktere, og drikker kvinner og menn samme mengde alkohol – blir hun mye mer beruset enn han.

Å dele rødvinsflasken med en mann er ingen god ide, lik glede eller skade krever at han drikker 2/3 deler og hun 1/3. 

 

Kvinnerollen virker fremdeles beskyttende mot å utvikle alvorlig ruslidelser, det er mindre aksept for støyende berusede kvinner, og de aller fleste kvinnene kutter ut eller reduserer kraftig konsumet sitt når de blir gravide eller har små barn.

 

Men kvinnerollen har også en motsatt effekt – den virker utstøtende overfor kvinner som har utviklet en alkoholavhengighet. Få posisjoner er mer skambelagt enn å være rusavhengig kvinne. Derfor kan terskelen for å be om hjelp bli uoverstigelig. Mens menn lettere erkjenner at de har et rusproblem definere kvinner oftere et begynnende rusproblem som en psykisk lidelse.

 

Mange kvinner går derfor ikke til legen for å snakke om sine alkoholproblemer, men om angsten og søvnproblemene, og mange går ut av legekontoretmed resepter mot uro og vonde tanker, medisiner som over tid i verste fall forsterker rusproblemet. 

 

Farris og eplemost er helt ok hvis du er gravid, ammer eller kjører bil. Men har du deltatt på et norsk julebord eller kick-off party uten disse «gyldige grunnene” og bedt om noe alkoholfritt? ”Er du syk, er det noe i veien med deg , har du tenkt å være edru i hele kveld” er kommentarer mange blir møtt med når de ønsker å kutte ut alkoholen og få kontroll over alkoholinntaket sitt.

 

Mange som forsøker å få kontroll over eget rusproblem sier at noe av det vanskeligste med å ikke drikke i sosiale sammenkomster er å måtte forsvare det edrue valget sitt overfor andre. Så kan vi gjøre det litt lettere for hun som på neste fest ber om Farris eller eplemost, vi trenger bare si «selvfølgelig skal du få noe uten alkohol og hjertelig velkommen på festen.  

 

– Kari Lossius