Er krigen mot narkotika over?

«En flott kveld i Eilerts Salong. God og viktig debatt med kveldens klare debattvinner Kari Lossius, som også er en veldig god ambassadør for rusreformen. Vi er stolte og glade for å ha denne dyktige og modige kvinnen i vårt styre i RIO!»

Bente Karlsen Røstad

DEBATT: Er krigen mot narkotika over nå som ny rusreform foreslås?

Den 19. desember 2019 er en merkedag i norsk ruspolitisk historie. Det regjeringsoppnevnte utvalget som har sett på hvordan den nye rusreformen kan og bør gjennomføres la da fram sin rapport. De foreslår en avkriminalisering av bruk og besittelse av alle typer narkotiske stoffer.

Fra straff til hjelp er rusreformens motto: Samfunnets reaksjon på bruk og besittelse av narkotika til eget bruk skal vris fra justissektoren til helsevesenet.

Helseminister Bent Høie (H) sier at rusreformen innebærer «et paradigmeskifte i norsk ruspolitikk». Venstreleder og kunnskaps- og integreringsminister Trine Skei Grande sier ubeskjedent at dette er «den viktigste sosialpolitiske reform i moderne historie». Men hva mer konkret er det egentlig rusreformutvalget foreslår, og hva blir konsekvensene hvis forslagene blir vedtatt i Stortinget?

Er det grunn til å tro at bruken av narkotika vil øke, slik kritikere har hevdet? Eller er dette Norges bidrag til å få en slutt på krigen mot narkotika, som tilhengere har frontet? Og hvordan vil rusreformen påvirker politiet og hjelpeapparatet?

For å diskutere utvalgets rapport:
– Spesialist i klinisk psykologi Kari Lossius
– Rusforsker Øystein Skjælaaen
– Rettssosiolog Ingrid Lundeberg

Salongens sosiolog, Kristian Mjåland, ledet samtalen.

«Et rungende JA til rusreform og avkriminalisering – hjelp istedet for straff. Jeg var på teateret i går og kan bekrefte at skeptikerne tror og frykter alt mulig – basert på pinlige antakelser – mens rapporten er evidens- og kunnskapsbasert. Vi burde kommet lenger i 2020. Og som en fra salen spurte på slutten: Har noen stater angret på at de har reformert og avkriminalisert? Svaret er nei. Heia Kari Lossius!»

Jarle A. Pettersen

 

Takk for en spennende kveld!


 

– Les artikkel i fvn.no her

Bildet øverst er fra Fedrelandsvennen, fvn.no