RIO-debatten høst 2019: «Piker, vin og skam»

Rio inviterer politikere til Rio-debatten høsten 2019.
Tid: 18.11.2019 kl. 13.00 – 16.00
Sted: Nye kulturhuset i Oslo

Informasjon om arrangementet

Kvinnerollen på rusfeltet er stigmatisert og kvinners opplevelse av rusproblemer er ofte preget av skam. Dette medfører flere problemer. En del kvinner med rusproblemer forsøker å skjule problemene sine, da oppleves skammen uoverstigelig. Dette får også noe å si for barn av rusavhengige kvinner som skjuler rusproblemene sine. De lider ofte mye og kan fort bli fastlåst i en lojalitet til en mor som trenger hjelp.

Også tidligere rusavhengige kvinner som mottar hjelp og som det går bra med blir stigmatisert. Debatten om graviditet i LAR har rast og nylig trakk arbeidsgruppen som skulle jobbe med revideringen av retningslinjene for graviditet og LAR seg etter at Helsedirektoratet i siste liten hadde bestemt seg for å endre retningslinjene uten å informere arbeidsgruppen.

Vi ønsker med dette arrangementet å sette et kvinnepolitisk lys på rusfeltet. Hvordan kan politikere og fagfolk jobbe for mindre stigmatisering av rusavhengige kvinner? Hvem er stemmen til barn av rusavhengige kvinner? Og hva er best helsehjelp for disse gruppene? Skal vi bedrive kjønnsspesifikk behandling eller ikke?

Som vanlig arrangeres RIO-debatten med korte innledninger fra dyktige fagfolk etterfulgt av en politisk debatt.

Informasjonsansvarlig i Rio, Kenneth Arctander Johansen loser oss gjennom dagen.

Statssekretær for Helse- og omsorgsdepartementet, Maria Jahrmann Bjerke (H) har et åpningsinnlegg.

Våre dyktige innledere for denne Rio-debatten er:

Bente Karlsen Røstad, brukerrepresentant for Rio. Hun deltok i den kritikerroste TV-serien «Forført av Spriten» på NRK, og har tidligere blitt kåret til norges tredje modigste kvinne og omtalt av Fædrelandsvennen som Venneslas modigste kvinne. Tittel for hennes innlegg er: «Den skjulte rusen.»

Kari Lossius, psykologspesialist og styremedlem i Rio, er en autoritet på rusfeltet og på har spisskompetanse på kvinner og rusbehandling. Tittelen for hennes innlegg er: «Grenseløs skam og bunnløs sorg – om kvinner og rusavhengighet.»

Siv-Elin Reitan er brukerrepresentant for Rio og en viktig stemme for kvinner med barn i LAR. Hun deltok nylig i den sagnomsuste revideringen av retningslinjene for gravide i LAR. Tittelen for hennes innlegg er: [kommer]

Eli Marie Wiig er seniorrådgiver i Korus Sør og disputerte i 2018 med sin doktoravhandling om rusavhengige mødre. Se avhandlingen her. Tittelen for hennes innlegg er: «Morsrollen, rusbruk og skam.»

Politikerpanelet består av:

Arbeiderpartiet: [venter svar]
Høyre: Torill Eidsheim, stortingsrepresentant
Sosialistisk Venstreparti: Sheida Sangtarash, stortingsrepresentant
FrP: [venter svar]
Senterpartiet: [venter svar]
Venstre: [venter svar]
Rødt: [venter svar]
Kristelig Folkeparti: [venter svar]

 

Facebook arrangement