Vi går i den samme fellen hvert eneste år

«Jeg ønsker meg en sovetablett som kunne virke fra ca. 20. desember til 4. januar. Jeg orker ikke jul, jeg gruer meg sånn, julen er det verste som finnes».

Hun sitter på kontoret mitt og snakker om hvordan hun skal overleve juledagene med familien sin og om hvordan hun skal forholde seg til alle forventingene som ikke kommer til å bli innfridd i år heller. Hun vet at alt kommer til å bli like vanskelig i år som i fjor.

Hun snakker om bekymringen over å se på at en hun er så glad i skal miste kontrollen, bli pinlig sentimental og selvopptatt. Hun vet at hun, mamma og små søstrene hennes, kommer til å sitte å vente på at pappa skal slukne, bli nedlagt i ni-tiden slik at resten av familien kan få noen timer med vanlig julaften.

«Jeg liker ingen ferier», sier hun, «men julen er verst for da blir alt så tydelig. Vi skal liksom ha det så koselig, og så blir det bare så utrivelig. Vi går i den samme fellen hvert eneste år.»

Juleferien kan være en utfordring for mange, den kan vippe et litt for høyt alkoholkonsum over til å bli skadelig. Sjansen for mulige katastrofer ligger blant annet i alle fridagene med usikre forventinger om julehygge og juleglede, samtidig som det er lenge til neste arbeidsdag.

Siden julen er en risikotid kan det være smart å forberede seg før høytiden setter inn.

Er du i tvil om du kan være i faresonen kan du ta en kjapp kartlegging her og nå:

  1. Drikker du alene?
  2. Drikker du når ingen andre drikker?
  3. Hender det at du våkner opp etter en fest og ikke husker større eller mindre deler av gårsdagen?
  4. Drikker du mer enn andre, for eksempel når vennene dine har drukket et glass vin er du i ferd med å tømme det tredje?
  5. Kommenterer noen på drikkingen din, eller sier noen at de er bekymret for at du drikker for mye?
  6. Må du drikke større mengder nå før du kjenner at du blir beruset?
  7. Har du vært borte fra jobben p.g.a. alkohol?
  8. Hender det at du må drikke dagen etter du har vært på fest?
  9. Hender det at du ikke greier å stoppe å drikke når du først har startet?

 

Hvis du svarer ja på flere av disse spørsmålene betyr det nødvendigvis ikke at du har et rusproblem, men at du kanskje bør ta en gjennomgang av forbruket ditt.

Kan det være litt for høyt, har du merket om du drikker oftere, fortere og mer enn før? Det er flere grep du kan gjøre hvis du ønsker å få litt bedre kontroll. Bestem deg for hvor mye du skal drikke i løpet av en kveld.

Hvor mye skal man drikke?

Flere internasjonale forskere mener at en ikke bør overskride 4 AE (1 AE er en liten øl eller lite glass vin) hvis du er mann, mindre hvis du er kvinne.

Slakk ned tempoet, drikk sakte og drikk annen hvert glass med noe som er alkoholfritt, husk at «lykkepromillen» er lav, ikke drikk på tom mage, vær i bevegelse, ikke drikk hvis du er lei deg eller sint, ikke drikk sprit eller hetvin og overvåk deg selv gjennom hele kvelden.

Høres dette slitsomt ut? Ikke så rart, for det er en del ting du må passe på. Belønningen for strevet er at du så slipper å grue deg for å våkne opp neste dag og enda viktigere, de som er sammen med deg har hatt en fin kveld.

Alternativet til denne selvovervåkningen er å bevilge seg selv en hvit jul, det vil si en jul uten alkohol. Da er det mindre du trenger å passe på, du må bare huske å kjøpe inn gode alkoholfrie alternativer, som du finner i mengder på polet og i dagligvarebutikkene.

Hvis du velger det siste alternativet og du er pappaen til pasienten min vil hun kunne slippe å grue seg til denne julen, og hvis du gjentar eksperimentet de neste årene har du gitt henne den beste julegaven hun kunne ønske seg.

 

God jul.